KYK Blog

- Hayatın İçindeki Blog

3D Yazıcılar... Yeni Sanayi Devriminin Ayak Sesleri!

3D Yazıcılar... Yeni Sanayi Devriminin Ayak Sesleri!
Teknoloji günden güne takip edilemez bir hızla ilerlemekte ve hayatımıza kattığı yeniliklerle işlerimizi oldukça kolaylaştırmaktadır. Günlük yaşamdan tıp alanına, sanayiden eğitime kadar oldukça geniş bir yelpazede bu ilerlemeyi hissediyoruz. 3 boyutlu yazıcılar tam da bundan dolayı oldukça fazla önem arz etmektedirler. Zira eğitim, sağlık, üretim ve günlük yaşamımızı kapsayan oldukça geniş bir kullanım alanına sahipler.
3 boyutlu yazıcıların tarihi 1980'li yılların başlarına kadar dayanmaktadır. Katmanlı Üretim ( Additive Manufacturing ) olarak tabir edilen tekniğin, mekanik hareket ve bilgisayar kontrolüyle birleşmesi sonucu yaşamımıza girmiştir. 3 boyutlu yazıcılar, çeşitli programlar yardımıyla hazırlanan 3 boyutlu modellerin üretilmesinde oldukça pratik ve kullanışlı bir hal almıştır. Modellenen nesne slicer olarak tabir edilen bilgisayar programlarıyla mikron seviyesinde katmanlara bölünmekte ve oluşturulan kodun mekanik harekete dönüştürülmesi sayesinde yazıcımız üretim işlemini gerçekleştirmektedir.
Son dönemde oldukça hızla yayılmaya başlayan 3 boyutlu yazıcılar biraz mekanik, biraz da elektronik bilgisinin birleşmesiyle kendi evlerimizde bile üretilebilir duruma gelmiştir. FDM (eriterek üst üste yığma), SLA (foto polimerlerin ışıkla pozlanması), Laser Sintering (lazerle katman birleştirme) gibi birçok farklı çalışma prensibine sahip 3 boyutlu yazıcılar üretim ve prototipleme maliyetlerini de oldukça düşürmektedir. Özellikle Ar-Ge çalışmalarında maliyetlerin düşmesi ürün çeşitliliği ve kalitesi bakımından oldukça faydalıdır. Basit bir örnek vermek gerekirse, banyo armatürleri üreten bir firma yeni modeller üretmek istediğinde öncelikle yeni modelin tasarımını oluşturmalı, daha sonra deneme üretimi için bu modele ait kalıpları üretmelidir. Tasarım aşamasında yapılan bir hata ise üretilen kalıpların çöpe gitmesine sebep olacak ve süreç tekrar başa dönecektir. İşte tam da bu noktada 3 boyutlu yazıcılar devreye giriyor. Kalıp maliyeti olmaması ve en önemlisi geri dönüştürülebilir hammaddelerden üretime imkân vermesi sayesinde istediğiniz kadar deneme yanılma yapabilir ve en iyi sonuca ulaşabilirsiniz.
RepRap (Self Replicating Rapid Prototyper) olarak bilinen açık kaynak kodlu yazıcılar, bu konuya merak duyan herkese evlerinde bile üretim imkânı sunuyor. Sadece bir kaç gününüzü ayırarak ve oldukça düşük bir bütçeyle evinizde prototipler, oyuncaklar, makineler ve el aletleri üretebileceğiniz mini bir fabrikaya sahip olabilirsiniz.
3 boyutlu yazıcılar, görsel ve uygulamalı eğitim konusunda da oldukça faydalı bir teknoloji olarak karşımıza çıkıyor. 3 boyutlu yazıcılar sayesinde kendi robotlarını, makine parçalarını üretebilen; teknolojiyi ve bilimi sadece okuyarak değil, dokunarak, üreterek öğrenen bir nesil yetiştirebiliriz. Ülke olarak maalesef birçok teknolojiyi onlarca yıl geriden takip ediyoruz. Bu kadar kolay ulaşılabilir ve düşük maliyetlerle elde edilebilen bu teknolojiyi, sadece kullanan değil aynı zamanda geliştirebilen bir ülke olmayı başarabilecek miyiz? Hep birlikte göreceğiz!
Bir dahaki yazımızda aşama aşama ilerleyerek delta kinematiği ile çalışan bir 3 boyutlu yazıcı yapacağız.
Bizim de çorbada tuzumuz olsun istedik.