Depresyon Nedir?
Hepimiz duygu durumumuzda yükselme ve düşmeler yaşarız. Üzüntü hayatın zorluklarına ve hayal kırıklıklarına verilen normal bir tepkidir. Birçok insan bu tür duyguları açıklamak için “Depresyon” terimini kullanır fakat depresyon üzüntüden daha fazlasıdır.
Bazı insanlar depresyonu “bir kara deliğin içinde yaşamak” olarak ya da bir felaketin olmasını bekleme hissi olarak tanımlarlar. Yine de, depresyondaki bazı insanlar kendilerini üzgün bile hissetmezler. Daha çok donuk, boş ve hissiz olurlar. Erkekler ise sinirli, agresif ve huzursuz hissedebilirler. Belirtiler ne olursa olsun, Depresyon normal bir üzüntüden farklıdır çünkü tüm günlük hayatınızı meşgul eder, iş yapabilme, ders çalışma, yemek yeme, uyuma ve eğlenme gibi faaliyetlerinizi etkiler. Umutsuzluk, çaresizlik ve değersizlik çok yoğundur ve pek azalma göstermez.
Depresyonda mısınız?
• Uyuyamıyor ya da aşırı derecede uyuyorsanız.
• Dikkatinizi toplamada güçlük yaşıyorsanız ve daha önceden kolay görülen görevler şimdi zor geliyorsa.
• Kendinizi çaresiz ve umutsuz görüyorsanız.
• Ne kadar deneseniz de olumsuz düşüncelerinizi kontrol edemiyorsanız.
• İştahınızı kaybettiyseniz ya da kendinizi yemeden alı koyamıyorsanız.
• Her zamankinden daha kolay sinirlenebiliyorsanız, kendinizi daha agresif görüyorsanız.
• Normalden daha çok alkol tüketiyor ve diğer zararlı alışkanlıklara yöneliyorsanız.
• “Hayat yaşanmaya değmez” gibi düşünceleriniz varsa (Bu durumda acilen yardım isteyin)
• Erkeklerde Depresyon
Depresyon bizim kültürümüzde birçok anlam yüklenmiş bir kelimedir. Ne kadar yanlış olsa da çoğu kişi depresyonu zayıflıkla ve aşırı duygusal olma ile bağdaştırır. Bu özellikle de erkekler için böyledir. Depresyondaki erkekler, umutsuzluklarının ve kendilerine karşı olan nefretlerinin farkına kadınlardan daha az varırlar. Bunun yerine daha çok yorgunluktan, tahammülsüzlükten, uyku problemlerinden ve işe ve hobilere olan ilgilerini kaybetmelerinden şikâyet ederler. Erkeklerde depresyonun diğer belirtileri ise öfke, sinirlilik, şiddet, umursamaz davranışlar ve madde kötüye kullanımıdır. Kadınlardaki depresyon oranı erkeklerinkinin iki katı daha fazla olsa da, erkeklerde özellikle de daha yaşlı erkeklerde intihar riski daha yüksektir.
• Kadınlarda Depresyon
Kadınlardaki depresyon oranı, erkeklerinkinden iki kat daha fazladır. Bunun bir sebebi hormonal faktörler, özellikle de Adet Öncesi Sendromu durumunda, Adet Öncesi Disforik Bozuklukta, Doğum sonrası Depresyonda ve Menopoz Öncesi Depresyonda görülür. İşaret ve semptomlar açısından kadınlar erkeklerden daha yoğun bir şekilde suçluluk, uykuda artış, iştah ve kilo artışı yaşarlar. Ayrıca kadınlar mevsimsel affektif bozukluğu erkeklere oranla daha sık yaşarlar.
• Depresyon Tedavisine Doğru
Depresyonun sebepleri ve belirtileri farklı insanlarda farklı görüldüğünden tedavi yöntemleri de farklıdır. Bir kişide işe yarayan bir yöntem başka birinde işe yaramayabilir ve hiç bir tedavi türü her vaka için uygun değildir. Eğer depresyonun işaretlerini kendinizde ve sevdiklerinizde görüyorsanız, birçok tedavi türünü değerlendirme şansınız olacaktır. Çoğu durumda en iyi yaklaşım sosyal destek, yaşam tarzı değişiklikleri, duygusal beceri geliştirme ve profesyonel yardımın bir kombinasyonudur.
İş Yeri Hekimi Dr. Yavuz ÖZTEKE