KYK Blog

- Hayatın İçindeki Blog

Dünya Çevre Günü

Dünya Çevre Günü

Dünya Çevre Günü, İsveç’in Stockholm kentinde 1972 yılında düzenlenen Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı’ndan bu yana; her yıl 5 Haziran tarihinde, çevrenin korunması konusunda dünya çapında farkındalık yaratılması ve eylemde bulunulması amacıyla kutlanmaktadır. Ülkemizde ise 21 Mayıs 2022 tarihinde yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile 5 Haziran, “Türkiye Çevre Haftası" olarak kutlanmaktadır.

Özellikle tüm dünyada hızla artan iklim sorunları, çevre kirliliği ve küresel ısınma göz önünde bulundurulduğunda bugünün önemi gitgide artmaktadır. Yalnızca 5 Haziran’da değil her günün çevreyi koruma bilinciyle geçmesi gerekmektedir. Yenilenebilir enerjiye geçiş yapmak, satın alınan ürünler ile ilgili bilgi sahibi olmak, sürdürülebilir yaşamın gerekliliklerine göre hareket etmek bu amaçla yapılabilecek çalışmalardan bazılarıdır.


“Ağaçsız orman ve ağaçsız toprak vatan değildir.”
"Sağlıklı yaşam sağlıklı çevre ile olur."
"Çevreyi güzelleştiren ağaçlardır ağaçları güzelleştiren temiz çevredir."
"Doğayı korumak geleceği korumaktır."
Mustafa Kemal ATATÜRK

Sanayi devrimine bağlı olarak ortaya çıkan teknolojik yenilikler ile birlikte artan nüfus ve şehirleşme, yaşam standartlarının ve tüketim alışkanlıklarının farklılaşmasına yol açmıştır. Doğal kaynakların tükenmesi, atıkların oluşması ve iklim değişikliği gibi hususlar olmak üzere tüm canlıları tehdit edecek boyutlara varan hava, su ve toprak kirliliğine neden olmaktadır. Sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıklarımızı kontrol altına almak, gelecek nesillere temiz, gelişmiş bir Türkiye ve yaşanabilir bir dünya bırakmak için sıfır atık prensibi hedef alınmalı ve entegre bir yaklaşımla atıkların yönetimi sağlanmalıdır.

Sıfır atık; israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan atık yönetim felsefesi olarak tanımlanan bir hedeftir.

Dünyada bir dakikada 1 milyon plastik su şişesi satın alınmakta ve her yıl 5 trilyon tek kullanımlık poşet tüketilmektedir. Kullandığımız plastik ürünlerin %50 ’sini tek kullanımlık ürünler oluşturmaktadır. Okyanuslarda bir yılda biriken plastik dünyanın etrafını dört kez dönebilecek miktarda olup, tamamen çözülene dek 1000 yıl boyunca varlığını sürdürmektedir. Plastikler insan bedenine de doğrudan zarar vermekte olup, olumsuz etkiler mikro plastikler aracılığıyla insanların su ve gıdalarına kadar ulaşabilmektedir.

ÇEVREMİZİ KORUMAK İÇİN NELER YAPABİLİRİZ?


• Geri dönüşüm fikirleri doğrultusunda atıklar en uygun şekilde değerlendirilmeli,
• Çöpler biriktirilmeden kaldırılmalı,
• Su tasarrufu sağlanmalı, diş fırçalarken su açık bırakılmamalı,
• Atıkların sulara karışması önlenmeli,
• Yakıtların tam şekilde yakılması sağlanmalı,
• Elektrikli cihazlar kullanılmadıkları zaman kumanda yerine tamamen prizden fişi çekilerek kapatılmalı,
• Kanalizasyon borularında patlamalar varsa bunlar hiç beklemeden yetkili kişilere bildirilmeli,
• Alışverişlerde bez çantalar tercih edilmeli,
• Toprak kirliliği ilaç ve gübrelerle toprağı tarıma elverişsiz hale getirmektedir. Toprakta verimi artırmak için atılan gübre ve ilaçlar bilinçsiz şekilde kullanılmamalı, bu amaçla Ziraat Mühendislerine danışılmalı,
• Su ve kahve gibi içecekler matarada taşımalı pet şişe ya da tek kullanımlık bardaklar kullanmamalı,
• Su kirliliği deniz hayvanlarının yaşam alanlarını olumsuz etkilemektedir. Kirli sularda yüzülmemeli, bu sularda avlanan balık ve diğer deniz canlıları tüketilmemelidir.

Biz KYK Yapı Kimyasalları olarak; çevre bilinci ve sıfır atıkla üretim yaparak doğaya etkimizi en aza indirme hedefiyle tüm fabrikalarımızda “Sıfır Atık Belgesi” almış olup, gelecek kuşaklara temiz ve yaşanabilir bir dünya bırakmak için; israfı önlemek, doğal kaynakları verimli kullanmak, atık miktarını azaltmak, atıkları kaynağında ayrıştırmak, atıkları geri kazanarak ekonomiye katma değer sağlamaya devam etmekteyiz.