KYK Blog

- Hayatın İçindeki Blog

Enerji Kimlik Belgesi

Enerji Kimlik Belgesi

Ülkemizde de, 18/4/2007 tarihli ve 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanununa dayanılarak 2008 yılında çıkarılan “Binalarda Enerji Performansı” yönetmeliğiyle binalarda enerji verimliliğinin artırılması ve bu çerçevede binaların sertifikalandırılması hedeflenmektedir.

“Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği” ısı yalıtımını bir binanın olmazsa olmazları arasına yerleştirmektedir. 5 Aralık 2009’da yürürlüğe giren yönetmelik; binalarda Enerji Kimlik Belgesi’ni zorunlu kılmaktadır. Enerji Kimlik Belgesi, asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma-soğutma sistemlerinin verimiyle ilgili bilgileri içeren bir belgedir. Artık yapılan her bina bu yönetmeliğe göre projelendirilmek zorundadır ve belediyeler bu sürecin başlangıcında yeni binaların ısı yalıtımı projelerinin uygunluğunu denetlemekle yükümlüdür. Yönetmelik ilk etapta yeni binaları kapsamaktadır. Her yıl ortalama 100 bin yeni bina inşa edilmektedir. Mevcut binaların da 2017 yılına kadar sisteme uyumlu hale gelmesi, yüksek enerji verimliliğine sahip olabilmesi içinde ısı yalıtımlı olması öngörülmektedir.

Enerji Kimlik Belgesi’nde: binanın enerji tüketimi ve sera gazı salımı A ile G arasında sınıflandırılmaktadır (Tablo 1.1). Sınıflandırma, binanın inşa edildiği yıldaki mevzuatlarca tanımlanmış asgari şartlar göz önüne alınarak yapılmaktadır. Bir binanın enerji sınıfı: mevcut bina için hesaplanan tüketim değerleri ile aynı yerde yasalar çerçevesinde imal edilmesi durumunda elde edilen tüketim değerlerinin birbirine oranlanmasıyla belirlenmektedir.

• G sınıfı binaların enerji tüketimi ve sera gazı salınımı çok yüksektir. G sınıfı binalar: yasalarca öngörülen asgari şartlardan en az %75 daha fazla enerji tüketmektedir.
• D sınıfı binalar, yasalarca öngörülen asgari şartlarda veya bu şartlardan %19 daha fazla enerji tüketmektedir.
• C sınıfı binalar, yasalarca öngörülen asgari şartlarda %1 ile %20 arasında daha az enerji tüketmektedir.
• B sınıfı binalar, yasalarca öngörülen asgari şartlardan %21 ile %60 arasında daha az enerji tüketmektedir.
• A sınıfı binalar, yasalarca öngörülen asgari şartların en fazla %40’ı kadar enerji tüketimine sahiptir.

Enerji verimliliğinin artırılması, enerji sınıflarının yüksek olması, standartlara uygun ürün ve uygulama ile sağlanır. Mantotherm dış cephe ısı yalıtım sistemi, ısı yalıtımı için gerekli olan standartlara sahiptir ve aynı zamanda ücretsiz olarak EKB düzenleme hizmeti de sunmaktadır.