KYK Blog

- Hayatın İçindeki Blog

Girişimci Nasıl Olmalı?

Girişimci Nasıl Olmalı?

Girişimci kim? Girişimci nasıl olmalı? Yaratıcı ve doğru iş fikirleri nasıl oluşur? Nasıl dikkat çeker? Girişimler nasıl sonuçlanır?

Dünyada doğru iş fikirleri üretmek istiyorsanız önce standartların dışında olmanız gerekiyor. Bunun için önce bir kuluçka evresi gerekiyor, sonra küçük tecrübe ve emin isek yaratıcı fikir-girişimcilik yoluna düşen dönüşüm-değişim fitili ateşlenir.

Kuluçka;
Hiçbir bardak dolmadan taşmaz. Bunun için girişimcilik evresi aslında tüm sürecin belki de %80’idir. Burada öncelikler için bilgi, ihtiyaç, müşteri, çalışan, ekipman, finans, pazar, pazarlama, sunum vb. konular kafada berraklaşır. Bu süreçte doğruluğundan emin olunan her detay bardağa bir damla olarak düşer. Bu damlalar özünde geçmişin bilgisini kullanırken geleceğin özgün haline doğru bir yaşam yolu seçer. Bu yolun sonunda belki de “Buldum” denen süreç yaşanır. Kuluçka döneminde bulunan veya düşünülen fikir benzerlerinden ne kadar “farklı ve kabul görecek” olursa o kadar uzun yaşayacaktır. Çoğu zaman kuluçka dönemi yalnız bir insanla başlar ve daha sonra kitlelere ulaşır.

Henry Ford, kuluçkasını “daha seri ve hızlı üretime” odaklamıştı. Steve Jobs “taşınabilir müzik ve binlerce parça“ üzerine odaklamıştı. Başarılı oldular mı? Kesinlikle evet. İşin ilginç olanı yaratıcı iş fikri çabası davranışsal alışkanlığa dönüştüğü için süreklilik gösteriyordu. Yıllar sonra en ince bilgisayar, en fazla tercih edilen cep telefonu oluyordu bu alışkanlık… Dikkat edilirse küçük denemeler öncesi bu evre için çok zaman harcanır, çok araştırılır, çok fikir doğar ve ölür. Alışkanlık devam eder…

Küçük Tecrübe;
Kuluçka döneminde olgunlaşmaya başlayan tohumlar artık elle tutulur hale gelme sürecindedir. Onca hesap kitap araştırma ve düşünce bu evrede gerçekte yaşayıp yaşamayacağına yani kaderine doğru yolculuğa çıkar. Bu an itibari ile iş fikri ilk paylaşımlarına (en güvenli çevre ile) başlar. Alınan geri bildirimler uzayan tohumun budanması, şekillendirilmesidir. Bu süreçte en önemli olan durum ise “Bu iş tutmaz”, “Bundan bir numara olmaz”, “Boşa zaman harcıyorsun” vb. sinir bozucu yaratıcılığın bitirilmesi çabasına kapılmamaktır. Demo yaratım süreci tıpkı kuluçka dönemi gibi taze ve yılmadan denenecek iki önemli evredir.

Ve Sahne; İş Fikri-Girişimci
Onca hazırlık sonrası yapılan küçük tecrübe artık sahnededir. Heyecan üst noktada ve insanlık adına yeni bir şey meydandadır. İş fikriniz pratiktedir ve gündelik yaşamın bir alışkanlığını değiştirmeye başlamıştır. Kalıpları yıkan, yeni fikirleri besleyen, öncü ve önderlik eden bir hale doğru giderken siz yeni iş fikirlerine çoktan yelken açmışsınızdır.

Rüzgârınız dilediğiniz yerden gelsin… Girişimci Ruh…