KYK Blog

- Hayatın İçindeki Blog

Büyüleyici Coğrafyamızın Oluşum Hikayesiyle Şaşırtan Gözdesi: Kapadokya

Büyüleyici Coğrafyamızın Oluşum Hikayesiyle Şaşırtan Gözdesi: Kapadokya

Çeşitli yerli ve yabancı yayınlarda "Başka Bir Gezegen", "Uzaylıların Ülkesi", "Masal Diyarı" gibi benzetmelerin yapıldığı Kapadokya’yı; Nobel Edebiyat Ödülü’ne sahip şair Yorgo Seferis de, 'Anlaşılmaz oyuncaklarla dolu bir yayla' olarak tanımlıyor. Dünya kazan olsun, siz kepçe; yine de Kapadokya’yı ilk görüşünüzde nutkunuz tutulacak!

Doğa ile tarihin bütünleştiği Kapadokya, günümüzde turizm açısından büyük bir öneme sahip. Eskiden ev olarak kullanılan Kapadokya’dan günümüzde çıkarılan kalıntılar tarihi eser olarak koruma altına alınıyor. “Kapadokya” dendiğinde her ne kadar herkesin aklına ilk olarak Göreme, Uçhisar ve Ürgüp gelse de, Kapadokya bölgesi aslında bu üçlü dışında Avanos, Derinkuyu, Kaymaklı ve Ihlara çevresini de kapsıyor.

Rehberlerin izlenimleriyle seçilen ve "Times" gazetesinde yayımlanan "Dünyanın Yeni 25 Harikası" listesinde Kapadokya; Peri Bacaları ve mağaralarıyla 5. sırada yer alıyor. Bölgeye mistik bir hava kazandıran Peri Bacaları’nın hikayesi 60 milyon yıl öncesine dayanıyor. Milyonlarca yıl önce aktif birer volkan olan ve bölgeyi çevreleyen üç büyük yükselti Erciyes, Hasandağı ve Güllüdağı’ndan püskürmeye başlayan lavlarla başlıyor hikaye. Püsküren lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların kayalaşması ve ardından zamanla yağmur ve rüzgâr tarafından aşınmasıyla peri bacaları bugünkü halini alıyor. Peyniri andıran bu delik deşik görüntüye yakıştırılan isim ise “Peri Bacası” oluyor.

Farklı bir dünyada olduğunuzu hissettiren bu oluşum harikası, nasıl oluyor da su ve rüzgâr böylesine eşsiz bir manzarayı yaratabiliyor diye düşündürtmüyor değil doğrusu. Yanardağların yeryüzüne armağanı olan Kapadokya için doğanın en ince işçiliği desek yanlış olmaz.

Dört mevsim yaşattığı farklı duygularla 'iyi ki yaşıyorum' dedirten Kapadokya'nın olmazsa olmazı balon turları ve yeraltı şehir gezintileri:

Balon Turu
Bölgeyi keşfetmenin en güzel yollarından biri olan balon turları geleneksel bir hal aldı bile. 1991 yılında İngiliz Kaili Kidner ile İsviçreli eşi Lars Eric Möre ilk ticari balonu bir Alman firması için uçurarak bölgede sıcak hava balon uçuşlarını başlatmış. 1997 yılında Dünya Hava Olimpiyatları'nın Sıcak Balon Yarışmaları da burada yapılmış. Günümüzde ise yılda ortalama 300 gün balon uçuşu yapılıyor. Sabah 05.00 sularında, güneşin doğuşuyla başlayan balon turlarında ilk hissedeceğiniz şey sanırım bu doğa harikası için doğaya minnet duymak olacaktır.

Yeraltı Şehirleri
1985 yılında, UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi'ne alınan Kapadokya’da pek çok uygarlığa, sayısız topluma ev sahipliği yapmış 200’e yakın yeraltı şehri bulunuyor. Zulümden kaçan Hristiyanların inşa ettikleri yer altı şehirlerinden sadece birkaçı ziyaret edilebiliyor. En popüler olanlarından Derinkuyu Yeraltı Şehri’nin sekiz katı da ziyaretçilere açıkken, Kaymaklı Yeraltı Şehri’nin sadece 4 katı ziyaretçi kabul edebilecek durumda. Bir hava koridorunun etrafına inşa edilen Derinkuyu’da, ne kadar derine inerseniz inin havadaki oksijen miktarı değişmediğinden bir mimarlık harikası olarak kabul ediliyor. Binlerce kişinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere yemekhane, kilise, ahır ve mezar odaları, mahzen gibi farklı bölümlere sahip yer altı şehirlerini gezdikçe ve hala ayakta olduğunu gördükçe hayrete düşeceksiniz.

Ekli Fotoğraflar