Günümüzde neredeyse her evin, dükkanın, mağazanın, marketin veya otellerin zeminlerinde ve duvarlarında kaplama malzemesi olarak seramik ile karşılaşmak mümkündür. Durum böyle olunca da kullanılan seramiklerin pazar açısından farklılaşması, gelişmesi kaçınılmaz olmaktadır. Aynı zamanda yükselmekte olan büyük ebatlı seramik kullanım trendinin etkisi de günden güne artmaktadır.
Büyük ebatlı seramiklerin estetik görünümüyle tüketicilerinde tercihleri arasına kolayca girdiği görülmektedir. Büyük ebatlı seramikler, uygulama detayları ve yüzeye tutunmasını sağlayacak yapıştırıcı seçimleriyle de özel çözümler gerektirir.
Dış cephelerde mekanik montajlanan seramikler dışında, kullanılan tüm seramikler kimyasal yolla yani seramik yapıştırıcıları ile yüzeye tespit edilmektedir. Hızlı bir şekilde gelişen ve değişen seramik sektöründe, sağlıklı bir uygulama ve sonuç için, kullanılacak olan seramiğe ve yüzeye uygun yapıştırıcının kullanılması hayati önem taşmaktadır. Seramik yapıştırıcıları, seramikler gibi son kat malzeme olmayıp göze hitap etmedikleri için çoğu zaman gereken önemi görmemektedir. Bunun sonucu olarak da uygulama sonrasında istenmeyen problemler oluşabilmektedir.
Büyük ebatlı seramiklerin kendi içindeki çalışmaları, esnekliği, küçük ebatlı kaplamalara göre daha fazladır. Kullanılacak yapıştırıcının da bu hareketliliğe uyum sağlayacak derecede elastik olması gerekmektedir. Ayrıca yapının kendisinde gerçekleşen oturma vs. kaynaklı hareketlilikler de kaplamalardaki yüzey gerilimini arttırır. Büyük ebatlı seramik uygulamalarında amortisör etkisi gören derz boşlukları da daha az olduğundan bu gerilim ve hareketlilik büyük ebatlı seramikler üzerinde yoğun şekilde hissedilir. Bu hareketliliği tolere edebilmek için yüksek performanslı, yüksek elastik karakterli, büyük ebatlı seramik yapıştırma harçları kullanılmalıdır.
Projelere özel ihtiyaçları karşılayan, pek çok farklı kullanım alanlarına uygun olarak geliştirilmiş yapıştırıcılar, teknik performanslarına göre çeşitli sınıflara ayrılmaktadır.
TS EN 12004 Standardına Göre Seramik Yapıştırıcı Sınıfları:
Yapıştırıcı Tipine Göre:
Çimentolu Yapıştırıcı: Su ile sertleşen bağlayıcı maddelerin, agregaların ve organik katkıların karışımıdır. Yapıştırıcı kullanmadan hemen önce su veya sıvı karıştırıcı ile karıştırılır.
Dispersiyon Yapıştırıcı: Sulu polimer dispersiyon halindeki organik bağlayıcı madde(ler) ile organik katkı maddelerinin ve mineral dolgu maddelerinin bir karışımıdır. Bu karışım kullanıma hazırdır.
Reaksiyon Reçine Yapıştırıcı: Sertleşmenin kimyasal reaksiyon sonucu oluştuğu sentetik reçine, mineral dolgu maddeleri ve organik katkı maddelerinin karışımıdır. Bu yapıştırıcılar bir veya daha çok bileşen şeklinde bulunur.
Performans Göre:
1: Normal Yapıştırıcı
2: Geliştirilmiş Yapıştırıcı (İlave özellikler için şartları sağlayan)
İlave Özelliklere Göre:
F: Hızlı sertleşen yapıştırıcı
T: Kayma özelliği azaltılmış yapıştırıcı
E: Açık bekleme süresi uzatılmış yapıştırıcı (sadece geliştirilmiş çimentolu yapıştırıcılar ve geliştirilmiş dispersiyon yapıştırıcıları için)
Esnekliğe Göre:
S1: Esnek yapıştırıcı. 2,5 mm üzeri deformasyon özelliği
S2: Çok esnek yapıştırıcı. 5 mm üzeri deformasyon özelliği
Kaynaklar:
TS EN 12004