KYK Blog

- Hayatın İçindeki Blog

Verimli Enerji Ve Sürdürülebilir Yaşam

Verimli Enerji Ve Sürdürülebilir Yaşam

Kaynakları tükenmek üzere olan enerjinin; verimli kullanılması, tasarrufun artırılması ve aynı zamanda çevre bilincinin geliştirilmesi amacıyla her yılın ocak ayının ikinci haftası "Enerji Verimliliği Haftası" olarak kutlanmaktadır.

Şekil 1. Enerji Verimliliği



İnsanlık tarihi boyunca önemli bir konuma sahip olan enerji, insanların; ısınma, aydınlanma ve beslenme gibi birçok temel ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli olan zorunlu ihtiyaçlar arasındadır. Sanayi devrimiyle başlayan nüfus artışı ve endüstriyelleşme enerji kaynaklarına olan talep günden güne artmıştır.

Dünya genelinde enerji talebinin büyük bir bölümünün fosil yakıtlarla karşılanması ve fosil yakıtların ise rezerv anlamında giderek azalması, özetle tükenebilir kaynak olması nedeniyle yenilenebilir enerji kaynaklarının keşfedilmesi ve elde bulunan enerji kaynaklarının daha verimli kullanılması büyük önem arz etmektedir.

Birleşmiş Milletler 2030 yılı Sürdürülebilir Kalınma Hedefleri çerçevesinde enerji ve çevrenin önemi aşağıdaki 4 madde ile ilişkilendirilmiştir.

Şekil 2. Sürdürülebilir Kalkınma Enerji ile İlgili Hedefler

Sürdürülebilir kalkınmayı hedefleyen devletlerde, enerjide dışa bağımlılığı azaltma, karbon emisyonunu azaltma, fosil yakıt tüketimini azaltma, yenilenebilir-sürdürülebilir enerjiye geçiş ve döngüsel ekonomi kavramları, çevre ve enerji verimliliği anlamında ve ülkelerin gelişmişlik seviyeleri için oldukça önemli noktalar olarak kabul edilmektedir.

Enerjinin israf edilmeden, gerektiği kadar kullanılması ve bu bilincin toplumda yaygınlaştırılması çok önemlidir. Yalnızca insanların günlük hayatının işleyişi değil, yeryüzündeki doğal yaşamın işleyişi de tümüyle enerjiye dayanır. Bu denli önemli olan enerjinin, bilinçsiz kullanımının ve israf edilmesinin de sadece biz insanların değil, bütün canlıların geleceği açısından olumsuz sonuçları olacaktır. Enerjinin gereğinden fazla kullanılması doğal kaynakların daha hızlı tükenmesine, çevrenin daha çok kirlenmesine, küresel ısınmanın hızlanmasına ve ekonomik kayıplara yol açacaktır. Bu kapsamda Tablo 1’de belirtilen yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş, enerji tasarrufu ve sürdürülebilir ulaşım mutlak önem arz etmektedir.

NELER YAPABİLİRİZ?

Enerjide küçük önlemler, çevresel sürdürülebilirlik için büyük katkı sağlayacaktır. Bu bağlamda gelecek nesillere güzel bir gelecek bırakmak için, enerji ve enerji kaynaklarında israf yapılmaması ve bu bilincin sürekli hale gelmesi gerekmektedir. Aşağıdaki adımları uygulayarak ev ve iş yerlerinde tasarruf sağlanabilir.

• Kullanmadığınız lambaları mutlaka kapatın.
• Enerji verimliliği sağlayan elektronik aletler ve aydınlatma sistemleri kullanın.
• İhtiyacınız dışındaki elektrikli cihazların fişlerini prizden çıkarın.
• Bina yalıtımınızda enerji verimliliğine yönelik teknolojileri tercih edin. Pencerelerinizde iki ya da üç katlı cam kullanın.
• Odalarınızı gün ışığından en iyi faydalanabileceğiniz şekilde kullanın.
• Kış aylarında binalarınızın kapılarını açık bırakmayın ve kullanmadığınız odaları düşük ısıda tutun.
• Güneş enerjisi kullanan sıcak su sistemini tercih edin.
• Mutfakta kullandığınız buzdolabı, bulaşık makinesi gibi gereçlerin daha verimli çalışabilmeleri için temiz tutmaya özen gösterin.
• Ofisinizde kullanılan enerjinin mümkün olduğunca yenilenebilir kaynaklardan alınmasını sağlayın.
• Ofise aldığınız elektronik cihazları enerji verimli cihazlar arasından tercih edin.
• Çalıştığınız binadaki ısıtma ve klima cihazlarının durumunu; bu cihazların ısıtma ve soğutma ayarlarını kontrol edin, ilgili yenileme ve iyileştirme işlemlerini gerçekleştirin.
• İş saatleri dışında, güvenlik haricindeki aydınlatmayı devreden çıkarın.
• Ofiste ısıtma-soğutma amacıyla kullanılan ve enerji tüketimi yüksek olan jeneratör, klima gibi cihazların verimli çalıştıklarından emin olmak için düzenli olarak kontrol edin ve tüketim artışlarında gerekli bakım ya da değişimlerini yapın.
• Geceleri, elektrikli ofis cihazlarının kapatılması için zamanlama cihazlarını devreye sokun.
• Cep telefonlarının şarj aletleri, şarj etme işlemi tamamlandıktan sonra bile akım çekmeyi ve enerji harcamayı sürdürür. Telefonları şarj ettikten hemen sonra şarj aletini prizden çıkarın.

KYK Yapı Kimyasalları olarak; süregelen vizyonumuz, çalışanlarımızla yaptığımız enerji verimliliği çalışmaları ve verdiğimiz eğitimlerle enerji kullanım-tüketim-azaltım hedeflerimizin takibini yaparak, yarınlara temiz yaşanılabilir sürdürülebilir bir çevre ve enerji bırakmak için çalışıyoruz.