Yüzey Hazırlığında Astar Seçiminin Önemi
Seramik yapıştırma, su yalıtımı, zemin kaplama gibi uygulamalarda kullanılacak ürünün kalitesi kadar bu uygulamalar öncesinde yapılacak olan yüzey hazırlık işlemleri de büyük önem taşımaktadır. Uygulanan ürünün istenen performansı gösterebilmesi için ürünlerin teknik bilgi föyünde yazan tüm yüzey hazırlık süreçleri eksiksiz yerine getirilmelidir.
Yüzeyin sağlam, kuru ve temiz olması, uygulama öncesi sağlanması gereken ilk kriterlerin başında gelmektedir. Sonrasında doğru ve uygun astar seçimi yapılması, üzerine yapılacak uygulamanın uzun yıllar aynı performansta olmasını sağlar.
Astar kullanımı neden gerekli?
Yüzey hazırlık işlemleri için astar kullanımının temel sebepleri,
• Su emme oranı yüksek olan yüzeylerdeki (alçı levha, betopan, gaz beton vb.) su emiciliğini dengelemek
• Yüzeyin aderansını artırarak kendinden sonra yapılacak uygulamanın yüzeye tutunmasını ve uygulanan ürünün istenilen performansı göstermesini sağlamak
• Yüzeydeki tozumayı azaltmak
• Kendisinden sonra yapılacak uygulamayı kolaylaştırmak
• Üzerine yapılacak farklı uygulamalar arasında geçiş sağlamak olarak sıralanabilir.
Doğru astar seçiminin yapılabilmesi için üzerine uygulanacak ürünün uygulama amacı (su yalıtım, seramik yapıştırma vs.), ürünün kimyasal yapısı (epoksi esaslı, çimento esaslı vs.) ve uygulamanın yapılacağı yüzeyin mevcut durumu (sağlamlık,tozuma vs.) gibi kritik noktaların analiz edilmesi ÖNEMLİDİR.
Epoksi zemin kaplamaları gibi teknik uygulamalarda mekanik - kimyasal dayanımı ve penetrasyon kabiliyeti yüksek epoksi esaslı astarlar kullanılırken, çimento esaslı yapıştırma uygulamaları öncesinde polimer emülsiyon esaslı çok amaçlı astarlar kullanılabilir. Ayrıca benzer kimyasal yapıda olan ürünlerin kendi aralarında oluşturacakları adezyon (yapışma kuvveti) daha kuvvetli olacağından, uygulanacak ürünün kimyasal yapısı da astar seçimi yapılırken dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biridir. Astar seçiminde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise uygulama yapılacak yüzeyin titiz ve doğru şekilde analiz edilmesidir.
Yüzey analizinde dikkat edilecek kriterler;
Astar uygulaması öncesinde, doğru ürünün seçilmesi için gerçekleştirilmesi için yüzey analizinde aşağıdaki noktalara özellikle dikkat edilmelidir.
•Sağlamlık
Sağlam olmayan yüzeylere yapılacak uygulamalardan istenilen performansın alınabilmesi için yüzey üzerinde sağlam bir katman oluşturacak astarlar tercih edilmelidir.
• Yüzey nemi
Astar uygulamasına geçilmeden önce mutlaka yüzey nemi ölçülmelidir. Nem toleransı olmayan ürünlerin nemli yüzeylere uygulanması halinde, kabarma – şişme gibi geri dönüşü zor olan sıkıntılar ortaya çıkabilmektedir. Örneğin; poliüretan malzemelerin nem toleransı epoksilere göre oldukça düşüktür. % 5 in üzerinde nem gözlenen yüzeylerde nem toleransı olan epoksi astarların kullanımı uygundur.
• Yüzey hareketi
Metal, ahşap gibi yüzey hareketinin yoğun olduğu yüzeylerde daha esnek astarlar kullanılmalıdır. Örneğin; poliüretan malzemeler epoksi astarlara göre esnek yüzeylere daha uyumludur. Betonarme, şap gibi rijit yüzeylerde ise rijit bir malzeme olan epoksi kullanılabilmektedir.
• Tozuma
Tozuması yüksek mekanlarda tozu yüzeye yapıştırarak yüzey aderansını artıran astarlar kullanılarak üzerine gelecek uygulamanın yüzeye daha iyi tutunabilmesi sağlanabilir.
• Emicilik
Yüzey emiciliği fazla olan betopan, ahşap gibi yüzeylerde yüzeyin astara doyurulması oldukça önemlidir. Yüksek emicilik gözlenen durumlarda (bölgesel hızlı kuruma) astar tüketimi muhakkak artırılmalıdır.
Teknik uygulamalarda yüzey hazırlığının doğru ve uygun malzemeler ile yapılması oldukça kritiktir. Tüm kriterler doğru analiz edilerek yapılan uygulamalar ile daha sağlıklı yaşam alanları oluşturmanın yanı sıra, sonrasında oluşacak maddi kayıplarında önüne geçilmiş olur.